Python Eğitimleri : 3.Ders

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda biraz işlem yapacağız. Hadi dersimize devam edelim.

Matematik Operatörleri

Bildiğiniz üzere matematikte temel 4 işlem vardır. Bunlar toplama, çıkarma, çarpma ve bölmedir. Önceki derslerde nasıl yapacağımızı görmüştük. Birer örnek yapıp hatırlayalım.

Toplama (+)

Bu işlemin sonucu aşağıdaki gibidir.

Çıkarma (-)

Sonuç:

 

Ben python’da çıkarma işlemi yaparken aklıma gelen ilk soru mutlak değerin olup olmamasıydı ve evet sorunun cevabı mutlak değer var 🙂 . Mutlak değerini almak istediğimiz ifadenin abs() komutu yardımıyla mutlak değerini alabiliriz. Kullanımı şu şekildedir:

Yukarıda ki sayıları c – b – a yaptığımızda -32 sonucu çıkıyor. Mutlak değer içine alalım.

Sonucumuz ;

Görüldüğü gibi yapmak istediğimiz işlemi yani (c – b – a)’yı , abs(c-b-a) olarak yazdık ve mutlak değerini almış olduk.

Çarpma (*)

İşlem sonucu;

Bölme ( / )

Sonuç;

Tamsayı Bölmesi ( // )

Art arda iki bölme işareti ile yapılır. Bir sayının başka bir sayıya bölümünde ki bölüm sayısını verir. Yani içinde o sayıdan kaç tane olduğunu bize verir. Örneğin 19 sayısını 3 ile tamsayı bölmesi yaparsak sonuç 6 olacaktır. 19’un içinde kaç tane 3 vardır sorusunun cevabını tamsayı bölmesi ile buluruz.

İşlem sonucu ;

Kalan Bulma ( % )

Bir sayının başka bir sayı ile bölümünden kalanı bulmak için kullanırız. Örneğin 38’in 6’ya bölümünden kalan 2’dir. Bunu python’da yüzde işareti yani % ile yaparız.

Sonuç ;

Üs Bulma (**)

Bir sayının 2.dereceden veya 3.dereceden üssünü almak kolay yazılabilir. Örneğin 15’in 2.dereceden üssünü alırken 15*15 yazabiliriz. Fakat daha büyük üs almak istediğimizde işler zorlaşabilir. Python bize bu işlemi yapmak için çok basit bir kullanım sunmuş. Art arda iki çarpma işareti (yani yıldız) bizim üs almamızı sağlıyor.

Sonuç :

Örnekleri kendiniz çoğaltabilirsiniz. Üs almanın bir yöntemi daha vardır. pow() fonksiyonunu kullanarak ta üs alma işlemini gerçekleştirebiliriz. Kullanımı şöyledir;

Sonuç;

Operatörleri Birlikte Kullanma ve İşlem Sırası

Burada da işlem sırası olarak matematikte ki kurallar geçerlidir.

1. Parantez içi her zaman önce yapılır.
2. Çarpma ve Bölme her zaman Toplama ve Çıkarma işlemine göre önce yapılır.
3. İşlemler soldan sağa değerlendirilir.

Örnek yapalım.

Sonuç;

Bu ana kadar öğrendiklerimizle ilgili bir problem çözelim.

Problem: Hafta içi her gün işe gidiyorsunuz. Ayda toplam 22 güne denk geliyor. Her gün 2.30 TL gidiş, 2.35 TL geliş olarak yol parası ödüyorsunuz. Ayrıca yemek parası olarak günlük 9 TL harcıyorsunuz. Buna göre aylık toplam yol ve yemek masrafınız ne kadardır ?

Çözüm: 

Sonuç;

Bu yazımın konusu bu kadardı. Bu örneğin değerlerini değiştirerek veya kendinize uygun problemler bulup çözerek olayı daha iyi kavrayabilirsiniz. Bir sonra ki yazımda görüşmek dileğiyle, iyi çalışmalar 😉