Python Dersleri: 16.Ders For Döngüsü

Python Dersleri: 16.Ders For Döngüsü

Herkese Merhaba,

Bu yazımda döngüler konusuna for döngüsü ile devam ediyoruz.

for Döngüsü

for döngüsünün yapısında kullandığımız bir operatör olan in operatörü bir elemanın başka bir listede, demette veya stringte (karakter dizileri) bulunup bulunmadığını kontrol eder. Şu şekilde bir kullanımı vardır:

“o” in “industryolog” – Yani o ifadesi industryolog ifadesinde bulunuyor mu? Sorusunu cevaplar ve içinde bulunduğu için cevap olarak True yazar.

for döngüsü, listelerin, demetlerin, stringlerin üzerinde dolaşmamızı sağlayan bir döngü türüdür. Yapısı şu şekildedir:

for x in veri_yapısı(liste, demet, string vs.):

  • Bir girinti boşluk ile for döngüsünün altına gerekli kodları yazarız.

*Burada x ile yazdığımız ifadeye istediğinizi diyebilirsiniz. İsterseniz for karakter olarak, isterseniz for i olarak kullanabilirsiniz. Yani ne yazmak istediğiniz size kalmış.

*veri_yapısı dediğimiz kısım eğer bir liste tanımladıysanız ve o liste üzerinde gezinmek istiyorsanız tanımladığınız listeyi yazıyorsunuz. Örneğin iller isminde bir liste tanımlamış olalım. Bunun üzerinde şu şekilde geziniriz:

for x in iller:

  • Bir girinti boşluk ile for döngüsünün altına gerekli kodları yazarız.

 

Birkaç örnekle nasıl kullanıldığını anlayalım.

İlk örnek olarak bir liste oluşturup listenin üzerinde for döngüsü ile dolaşarak elemanları ekrana yazdıralım.

Gördüğünüz gibi 1’den 6’ya kadar olan rakamları içeren bir liste tanımladık. ‘ for i in list1 ‘ ifadesinin anlamını tersten okuyarak anlayabiliriz. Yani şöyle diyor: “list1 içinde bulunan her i elemanı için” demektir. Burada kullandığımız i ifadesi sırasıyla her döngü başladığında listede bulunan elemana eşittir. Yani ilk olarak i = 1 ‘dir. Sonra döngünün içinde print(“The list includes: “,i) ifadesi ile karşılaşır ve ekrana yazdırır. Daha sonra kodlar biter ve i başa dönerek listede bulunan bir sonraki elemana eşit olur. Yani i = 2 ‘dir. Bu şekilde listenin son elemanına kadar döngü devam eder ve sonlanır.

Programın çıktısına bakalım:

İkinci örneğimizde, ilk örneğin string ifadelerle olan şeklini yapalım.

Bu örnekte de yine ilk olarak isimlerden oluşan listemizi tanımladık. “for x in names” yani names adındaki listenin içinde bulunan her x için anlamındadır. Bir önceki örnekte x yerine i kullanmıştık. Buraya istediğiniz ifadeyi yazabilirsiniz.

Çıktımıza bakalım:

Üçüncü örnekte liste oluşturmadan bir metinsel ifade üzerinde gezinelim.

Gördüğünüz gibi önceki örneklerde oluşturduğumuz listeyi yazdığımız kısma metinsel ifadeyi yazdık. Ayrıca unutmayalım ki bu metinsel ifade olduğundan dolayı çift tırnak içinde yazdık. Burada letter ifadesi her döngüde bir harf olarak devam edecek. Yani döngü başladığında letter = “T” olarak başlar. Onu ekrana yazdırır. Sonra letter = “ü” olur. Onuda ekrana yazdırır ve bu şekilde metinsel ifade bitene kadar yoluna devam eder.

Bu kodumuzun çıktısı:

 

Bu yazımda anlatacaklarım bu kadardı. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın.